Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Πυξίδα

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Πυξίδα

Δράσεις / Παράλληλες Εκδηλώσεις

 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ιδρύθηκε το 1989 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων* που βρίσκονταν στη χώρα μας.

Σήμερα, οι δράσεις του ΕΣΠ έχουν διευρυνθεί, με στόχο να προστατευτούν όχι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και όλοι όσοι δικαιούνται άλλες μορφές διεθνούς προστασίας. Ανάμεσά τους ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύματα trafficking κλπ, στους οποίους το ΕΣΠ ρίχνει ειδικό βάρος.

Το ΕΣΠ, αποτελούμενο από κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, διερμηνείς, πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνικούς ανθρωπολόγους και ειδικά καταρτισμένο διοικητικό προσωπικό, σε καθημερινή βάση υποδέχεται και παρέχει δωρεάν νομικές και κοινωνικές συμβουλές και υποστήριξη στους ανθρώπους αυτούς μέσω των τριών βασικών του Υπηρεσιών: την Υπηρεσία Αρχικής Υποδοχής και Διερμηνέων, την Κοινωνική και τη Νομική Υπηρεσία. Μετά την καταγραφή των στοιχείων αλλά και των αναγκών ή αιτημάτων του, και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο εξυπηρετούμενος αποτελεί μέρος της ομάδας-στόχου του ΕΣΠ, παραπέμπεται στην αντίστοιχη Υπηρεσία, η οποία και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών του και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.

Το 2011 το ΕΣΠ παρείχε νομική και κοινωνική συνδρομή σε 11.493 άτομα

Απώτερο στόχο όλων όσων εργάζονται στο ΕΣΠ αποτελεί τόσο η προστασία όσο και η ομαλή ένταξη των παραπάνω ανθρώπων στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και η «Πυξίδα», το Διαπολιτισμικό Κέντρο προώθησης της Ένταξης Προσφύγων του ΕΣΠ, όπου παρέχονται δωρεάν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, Η/Υ, ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές ελληνικών σχολείων και προσφέρονται πολιτιστικές, μορφωτικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Επίσης, το ΕΣΠ αναπτύσσει δράσεις που σκοπό έχουν τη βελτίωση του συστήματος παροχής διεθνούς προστασίας και τον εν γένει σεβασμό και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με αρμόδιες αρχές και φορείς, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προβαίνει συστηματικά σε παρεμβάσεις και προτείνει λύσεις υποβάλλοντας τεκμηριωμένες προτάσεις.

Επιπλέον, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα των προσφύγων και του ασύλου, το ΕΣΠ υλοποιεί συστηματικά εκστρατείες και εκδηλώσεις, σεμινάρια, ημερίδες, καθώς και επισκέψεις σε σχολεία.

 

 

Η αλληλεπίδραση των προσφύγων με την ελληνική κοινωνία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, απαραίτητη για την αποτελεσματική ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και την παράλληλη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα ζητήματα που τους απασχολούν. Λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση, η ενταξιακή λογική του ΕΣΠ διέπεται από την αρχή της διαπολιτισμικότητας που πρεσβεύει τη διατήρηση της ισορροπίας, μεταξύ της ανάπτυξης δράσεων με σκοπό τη διευκόλυνση των προσφύγων να ενταχθούν στο οικείο πολιτισμικό πλαίσιο και στην παράλληλη ενθάρρυνση τους να αναδείξουν την δική τους κουλτούρα και να τη μοιραστούν με την ελληνική κοινωνία, αναπτύσσοντας από κοινού τις αρχές του αλληλοσεβασμού και της κατανόησης στη διαφορετικότητα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το Διαπολιτισμικό Κέντρο «ΠΥΞΙΔΑ» εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, αναπτύσσοντας ποικίλες ενισχυτικές δράσεις συμβουλευτικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Η Πυξίδα, κέντρο πληροφόρησης απευθυνόμενο στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας, οργανώνει και υλοποιεί διάφορες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αγγλικών, Η/Υ, ενισχυτική διδασκαλία κ.ά., ενώ ταυτόχρονα προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και καθοδήγησης. Πρωταρχικός στόχος της Πυξίδας είναι η διευκόλυνση της αρμονικής ένταξης των προσφύγων στην κοινότητα στην οποία ζούν και εργάζονται ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα αποκλεισμού και απομόνωσής τους.

Οι δραστηριότητες της Πυξίδας απευθύνονται κυρίως στα παιδιά των προσφύγων βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του Ελληνικού Σχολείου, ώστε να μην διακόπτουν πρόωρα την εκπαίδευσή τους. Είναι ένας χώρος όπου καλλιεργούν τα ταλέντα τους, ευρύνουν τους ορίζοντές των γνώσεών τους και βάζουν γερά θεμέλια για το μέλλον τους. Το κέντρο της Πυξίδας προσφέρει στα παιδιά μαθήματα μουσικής, μαθήματα επιπλέων ξένων γλωσσών, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα και άλλα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την εμπλοκή της τοπικής κοινότητας αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές αλλά και τη βοήθεια όλων και έτσι δημιουργείται ένα σημαντικό υποστηρικτικό δίκτυο από άτομα και τοπικούς φορείς, δίκτυο το οποίο παρέχει σημαντική στήριξη για τους πρόσφυγες.


Συμμετέχει στο Athens Fringe Live με το:

Το κουβαδάκι σου και σε άλλη παραλία

Θέατρο
Το κουβαδάκι σου και σε άλλη παραλία

Ένα νησί χωρίς θάλασσα: ένα παιχνίδι ρόλων μέχρι τελικής πτώσης, ένας κατήγορος, ένας κατηγορούμενος, ένας δημοσιογράφος, ο νόμος της ζούγκλας και η άμμος που εξαφανίζει τα πάντα.

"Αν σου φαίνομαι επικίνδυνος, είναι γιατί εσύ είσαι επικίνδυνος. Αλλώστε, στον καθρέφτη βλέπουμε τον εαυτό μας, όπως είναι και όπως θα θέλαμε να τον δούμε."

Συντελεστές

Παίζουν:

Alex Ghiami, Ιωάννη Μπαχτή, Λίλια Γκρόζα, Ρεγγίνα Σακίροβα

Κείμενο - Σκηνοθεσία: 

Αφροδίτη Κομπολίτη, Νάγια Παπαπάνου

Καλλιτεχνική επιμέλεια:

Θεατρική εταιρεία "Πλαστελίνη"