IL TROVATORE – G. VERDI

IL TROVATORE – G. VERDI

Θέατρο

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ G.VERDI

IL TROVATORE – G. VERDI

Μεταπτυχιακό Τμήμα Όπερας Ωδείου Φίλιππος Νάκας

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΛΙΜΠΡΕΤΟ – ΣΑΛΒΑΤΟΡΙ ΚΑΜΜΑΡΑΝΟ – Βασισμένο στο θεατρικό έργο «EL TROVADOR» (Ο Τροβαδούρος) του Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιερρεθ.

H πρώτη παρουσίαση έγινε στις 19 Ιανουαρίου του 1853 στο θέατρο “APOLLO” στη Ρώμη.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

MANRICO:    ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

Ο Αντώνης Μπατσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε τις σπουδές του στο τσέλο και μετέπειτα στο τραγούδι. Πήρε το δίπλωμά του από το Ωδείο της Γλυφάδας με άριστα και στις δύο ειδικότητες. Εφοίτησε στο Κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας από όπου και απεφοίτησε με μεταπτυχιακό  όπβς επίσης και στην Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας(GITIS) , στο τμήμα του Μουσικού Θεάτρου.

Στο τραγούδι είχε καθηγητές τους: Β.Γκαβάκου, Ρ.Γκόλντμπεργκ, Β.Όσιποβ, Ι.Αρχίποβα,Σταμάτη Μπερή και στο τσέλο την Ντ.Χατζηγεωργίου ,τον τσελίστα και αρχιμαέστρο Β.Φιδετζή και τη διάσημη Μαρία Τσαϊκόφσκαγια, μαθήτρια του Μ.Ροστροπόβιτς.

Ο Αντώνης Μπατσάκης έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως εκτελεστής μουσικής δωματίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε διάφορες χώρες όπως η Γερμανία, Αγγλία, Ρωσία, Ιταλία, Γεωργία, Ουκρανία, Φινλανδία, Τσεχία.

Έχει τραγουδήσει με επιτυχία σε παραστάσεις του Στούντιο Όπερας  του Κονσερβατορίου της Μόσχας, στο Στούντιο Όπερας του Ινστιτούτου GITIS καθώς και στο Θέατρο Ποκρόβσκι της Μόσχας. Στη Μόσχα έχει δώσει ρεσιτάλ τραγουδιού στο  Μουσείο Πούσκιν, στην Ελληνική Πρεσβεία, στην Πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρίχτερ.

Έχει λάβει υποτροφίες από τα ιδρύματα: A.Ωνάση, Λ.Βουδούρη και Γ.Λαμπράκη(Μουσηγέτης).

Έχει λάβει μέρος σε εμφανίσεις της Πειραματικής Ομάδας ΟPER(O) και σε συναυλίες της «Συμμετοχικής Όπερας». Τελευταίες του εμφανίσεις στην όπερα «Il Trovatore» του Τζ.Βέρντι  και στην όπερα «1789» του Β.Κοκκόρη , στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φ.Νάκας, υπό την καλλιτεχνική-σκηνοθετική διεύθυνση των διακεκριμένων σολίστ της Λυρικής Σκηνής Αθηνών Σταμάτη Μπερή και Λυδίας Αγγελοπούλου. Επίσης σε ρεσιτάλ τραγουδιού στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» , καθώς  επίσης και σε θεατρική-μουσική παράσταση  «Μια νύχτα με πανσέληνο»  στο μουσικό φεστιβάλ του Γυθείου ,στο νησί Κρανάη.

Ο Αντώνης Μπατσάκης μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ιταλικά.

LEONORA:    ΜΑΡΙΜΕΛ ΧΡΥΣΗ

  Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει κλασική κιθάρα (τάξη δεξιοτεχνίας στο Ελληνικό Ωδείο, καθηγητής Στάθης Μιχαλόπουλος) και έχει παρακολουθήσει μαθήματα χορού και θεάτρου (Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, καθηγητής Κόνραντ Γιουρ). Το 2005 πήρε Πτυχίο Αρμονίας (Ωδείο Σείριος, καθηγητής Γιάννης Κιαγιαδάκης). Επίσης έχει παρακολουθήσει κύκλο θεωρητικών μαθημάτων με τον μαέστρο Γιάννη Ιωαννίδη (Ωδείο Μουσικής Εταιρείας Αθηνών).

Πήρε Δίπλωμα Μονωδίας από το Ωδείο Γλυφάδας (καθηγήτρια Δέσποινα Κάτσαρη) με Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση το 1993. Συνέχισε τη μελέτη όπερας στην Ελλάδα με τους Κώστα  Πασχάλη, Φραγκίσκο Βουτσίνο, Άρη Χριστοφέλη, στην Ιταλία με τον Αrrigo Pola και την  Αntonia Lavanne, και στη Sommerakademie  Mozarteum στο Salzburg με τον Rudolf Knoll. Από το 2006 συνεχίζει τη σπουδή όπερας με τον τενόρο Σταμάτη Μπερή.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά χορωδιακά σχήματα (Χορωδία Πανεπιστημίου Αθηνών, Fons Musicalis, Χορωδία Αθηνών, Εργαστήρι Παλαιάς Μουσικής, Εμμέλεια) με συναυλίες στο εσωτερικό και εξωτερικό και συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 1998 έγινε μέλος του σολιστικού φωνητικού συνόλου «Πολυφωνία», με το οποίο παρουσίασαν έργα  του Φραγκίσκου Λεονταρίτη.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στα έργα: G. F. Handel The Messiah, Α. Vivaldi Gloria, G. Pergolesi Stabat Mater, F. Mendelssohn Saul, W. A. Mozart Die Zauberflöte (Erste Dame), W. A. Mozart Così fan tutte (Fiordiligi), G. Verdi Un Ballo in Maschera (Αμέλια), G. Verdi Il Trovatore (Leonora), Α. Κουνάδη Βάκχες, Π. Φουρναράκη Μήδεια (Τροφός), σε γκαλά όπερας και συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες: Συμφωνική Δήμου Αθηναίων (μουσική διεύθυνση, Ελευθέριος Καλκάνης), Αθηναϊκή Ορχήστρα Νέων (Παύλος Σεργίου), Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Τάσος Συμεωνίδης), Συμφωνική Κρήτης (Θόδωρος Αντωνίου, Παναγιώτης Φουρναράκης). Έχει λάβει μέρος ως σολίστ σε συναυλίες της Χορωδίας της Εμπορικής Τράπεζας (Σταύρος Μπερής).

Συνεργάζεται από το 1998 με τον Σύλλογο  Εκκλησιαστικού Οργάνου σε συναυλίες εκκλησιαστικής μουσικής στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Τέλος, έχει ειδικευτεί στην ερμηνεία μουσικής του μεσοπολέμου (Kurt Weill, Hanns Eisler, Paul Dessau).

Από το 2006 εκπονεί Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Αρχαιοελληνική τραγωδία και σύγχρονη νεοελληνική όπερα». Έχει διδάξει μονωδία στα ωδεία: Εθνικό (παράρτημα Ζωγράφου, Πατησίων και Βριλησσίων), Νίκος Σκαλκώτας και Σύγχρονο (Ηρακλείου Κρήτης). Από το 2001 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση.

IL CONTE DI  LUNA:   ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΟΣ

Σπουδές στη μουσική

1989-1995  Μουσική Σχολή “Ελένη Ξυγαλά”(Πιάνο, θεωρητικά, πτυχίο στην Αντίστιξη)

1995-1996 Bridgwater College

1996- 1999 Dartington College Of Arts

  • Πανεπιστήμιο του Plymouth – Αγγλία)

2000-2004 Εθνικό Ωδείο – Αθήνα

Μελοδραματική με τον Κώστα Πασχάλη

Le Nozze di Figaro (Mozart) – Figaro

Don Giovanni (Mozart)      - Leporell

 Καθηγητές τραγουδιού

 Ian Comboy – Bass (Αγγλία)      

Σταμάτης Μπερής – Tenor (Ελλάδα)     

Κώστας Πασχάλης – Baritone (Ελλάδα)

Κική Μορφονιού – Mezzo-Soprano (Ελλάδα)

·Roman Trekel – Baritone (Γερμανία)

 Σεμινάρια

 Λούης Μανίκας – Baritone  (Ελλάδα)

·William Mateuzzi – Tenor  (Ιταλία)

 Ε.Λ.Σ. – Παιδική Σκηνή

(2002-2005)

Ελεύθερος Σκοπευτής      (Weber)        -  Kilian     

Ο Κουρέας Της Σεβίλλης  (Rossini)     -  Figaro / Fiorello

Το Ελιξίριο Του Έρωτα     (Donizetti)  -  Belcore

Ε.Λ.Σ. – Όπερα της Βαλίτσας

La Boheme (Puccini)                       - Marcello

 La Boheme (Puccini)                       - Schaunard

Χορωδία

Εθνική Λυρική Σκηνή (2001-2008) (2011-now)

Δήμος ΑΘηναίων (Greece)

Fons Musicalis (Athens-Greece)

Ορχήστρα των Χρωμάτων

 

AZUCENA:     ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ

Δίπλωμα  φωνητικής  από το Παναρμόνιο Ωδείο

Δίπλωμα υποκριτικής  απο τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Μεταπτυχιακό στη φωνητική, στο Ωδείο Νάκας με τον διακεκριμένο τενόρο της Λυρικής Σκηνής Σταμάτη Μπερή. Μονοετές σεμινάριο μουσικοκινητικής αγωγής στη σχολή  Μωραίτη. Στο ΚΣΥΜΕ  (Κέντρο σύγχρονης μουσικής έρευνας)  με τον Παπαϊωάνου.

Σεμινάρια με τους Ρούλα Πατεράκη,Κώστα Πασχάλη ,Γιώργο Καραμίχο. Σεμινάρια στο Δήμο Αθηναίων για επαγγελματίες χορωδούς με τους Στέφανο Βασιλειάδη και Κωστή Κωσταντάρα.

Τελευταίες παραστάσεις.
Μάιος 20013 , Στάμπατ Μάτερ του Περγκολέζι, Επιτάφιος του Θεοδωράκη,

Ιανουάριος 2013  Τροβατόρε του Βέρντι .

Αύγουστος 2013  Μια μουσικοθεατρική παράσταση για το φεγγάρι  στο μουσικό φεστιβάλ του Γυθείου.

Δεκέμβριος 2008 Σαν Φραντσίσκο ΜΟΜΑ , μία παράσταση αυτοσχεδιασμού  με Αμερικάνους μουσικούς για την Ελληνική μουσική και το ρεμπέτικο.

2007 Νέα Υόρκη μία συνεργασία με τον Βράντφορντ Ριντ σε μουσικές  παραστάσεις στο Σικάγο και στον Καναδά

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σεπτέμβριος 2011 το έργο ατμόσφαιρα με τον Χάρη Αγγέλου.

Με τον Νικο Καραγιώργο  στις παραστάσεις Τίνα Μπράντον και Έτσι είναι αν ετσι νομίζετε του Πιραντέλο.

Στο θέατρο Οδός στην παράσταση Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

Στο θίασο της Έλλης Βοζικιάδου στην Κλυταιμνήστρα του Σοφοκλή και στο ρόλο της  Άγιας στο έργο στο Μανδράς τη νύχτα εκείνη.Με τον Αντώνη Παπαδόπουλο σε συνεργασία σε δικά του έργα. 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Με την σκηνοθέτιδαΥβ Σάσμαν  και τον συνθέτη Τζόναθαν Μπέμπλερ  στο έργο  Η Αρπαγή των γυναικών των Σαβίνων(Βίντεο Αρτ) Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβρη 2006.

Συμμετοχή στα θεατρικά μονόλεπτα με την Πένη Ζούνη.

Στο κινηματογραφικό έργο Γαλάζιο φόρεμα του Διαμαντόπουλου .

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ: Έξη μήνες στην παιδική εκπομπή  Μην πετάτε τα παιδιά στο πάτωμα στον Ανατολικό..

ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Δυο ποιητικές συλλογές  Η αυγή της ζωής 1985 και Νάρκισσοι 1986 , Θεατρικά μονόπρακτα Ατμοσφαιρα 1999  και Μεχόρ 2002.

Μιλάει Αγγλικά .Γαλλικά και Ιταλικά

Έχει δουλέψει σαν επαγγελματίας χορωδός  με τον Στέφανο Βασιλειάδη και στη χορωδία Φονς Μουσικάλις σε παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικης  στο Παλλας καθώς και στο εξωτερικό.

FERRANDO:  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

Ο βαθύφωνος Θεόδωρος Μωραΐτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος μονωδίας με δίπλωμα άριστα παμψηφεί μετ’ επαίνου και Α’ βραβείο, υπό την διδασκαλία της mezzo soprano Rossitsa Troeva. Από τον Απρίλιο του 2012 είναι μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ως σολίστ έχει ερμηνεύσει ρόλους σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Colline στην όπερα "La Bohème" στα πλαίσια του προγράμματος "Η Όπερα της Βαλίτσας", Ντον Μπαζίλιο στην όπερα "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" στα πλαίσια του προγράμματος "Δία βίου μάθηση: Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία", "Γέρος Τσιγγάνος" στην όπερα "Il Trovatore" στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (Ιούνιος 2012), "Αξιωματικού του Ναυτικού" στην όπερα "Manon Lesvaut" (Οκτώβριος 2012) και "Αρματωμένος" στην όπερα "Ο Μαγικός Αυλός" (Μάρτιος 2013), στο Θέατρο Ολύμπια.

Έχει παρακολούθησε master classes οπερατικής ερμηνείας με τον μαέστρο Metodi Matakiev, μπαρόκ μουσικής με τον κ. Νίκο Παναγιωτίδη, και μελοδραματικής με την κα. Rossitsa Troeva.

Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Πειραματικού Μουσικού Λυκείου Παλλήνης, και φοιτητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

RUIZ:   ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Ο τενόρος Κωνσταντίνος Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τραγούδι και θεωρητικά στο ωδείο Αττικής και στο Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης (τάξη Κωστή Κωνσταντάρα), από όπου πήρε Δίπλωμα Μονωδίας (Άριστα).

Είναι ιδρυτικό μέλος του Χορωδιακού Συνόλου "Fons Musicalis" (Πηγή Μουσικής), με συμμετοχή σε πολλές συναυλίες (όπερες, ορατόρια κ.α.). Από το 1999 συνεργάζεται με την Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών με συμμετοχή σε πολλές όπερες (Nabucco, Rigoletto, Οθέλος, Σαμψων και Δαλιδά, Δύναμη του Παπρωμένου), καθώς και στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (Λυσιστράτη - Μίκη Θεοδωράκη, Πολιορκία της Κορίνθου). Παράλληλα είναι μέλος της ανδρικής Χορωδίας της Εμπορικής Τράπεζας.

 

Έχει λάβει μέρος, ως σολίστ, σε συναυλίες και παραστάσεις όπερας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επίσης, από το 2000 είναι μόνιμο μέλος της Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.

 

Στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου

 

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:  ΛΥΔΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΕΡΗΣ


Συμμετέχει στο Athens Fringe Live με το:

IL TROVATORE – G. VERDI

Θέατρο
Χώρος: Βρυσάκι
Ημερομηνία: Δευ, 2013-06-03 21:30 - 23:00
IL TROVATORE – G. VERDI

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ G.VERDI

 IL TROVATORE – G. VERDI

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΛΙΜΠΡΕΤΟ – ΣΑΛΒΑΤΟΡΙ ΚΑΜΜΑΡΑΝΟ – Βασισμένο στο θεατρικό έργο «EL TROVADOR» (Ο Τροβαδούρος) του Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιερρεθ.

H πρώτη παρουσίαση έγινε στις 19 Ιανουαρίου του 1853 στο θέατρο “APOLLO” στη Ρώμη.

 

Συντελεστές

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

MANRICO:    ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

LEONORA:    ΜΑΡΙΜΕΛ ΧΡΥΣΗ

IL CONTE DI  LUNA:   ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΟΣ

AZUCENA:     ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ

FERRANDO:  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

RUIZ:   ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου

 

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:  ΛΥΔΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΠΕΡΗΣ