ΦΤΕΡΟ Εργαστήριο Δημιουργικής Εκφρασης
ΦΤΕΡΟ, Εργαστήριο Δημιουργικής Εκφρασης
Μ. Μουσούρου 7, Μετς , Αθήνα
www.ftero.gr
Το ΦΤΕΡΟ είναι ένα εργαστήρι για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που στοχεύει σε ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο:
Να επιτρέψουμε στα παιδιά να βρίσκονται με άλλα παιδιά, να μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να εκφράζονται χρησιμοποιώντας το σώμα, το νου και την ψυχή.
Πρόκειται για έναν χώρο ζωντανό και ανοικτό σε νέες ιδέες όπου λειτουργούν μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα πάνω στις αρχές της βιωματικής μάθησης.
Μέσα απο το παιχνίδι όλα γίνονται μέρος του "ταξιδιού" μιας καινούργιας εμπειρίας...
Τo Φτερό αποτελεί επίσης έναν τόπο συνάντησης και επικοινωνίας για ενήλικες που αναζητούν εναλλακτικούς και «δημιουργικούς» δρόμους στην προσωπική τους ανάπτυξη και στο μεγάλωμα των παιδιών τους.
Όχημά μας η τέχνη, η αισιοδοξία, η απλότητα και η διάθεση να μαθαίνουμε καθημερινά από τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.
Συμμετέχει στο Athens Fringe Live με το:
τα σπορακια
Εργαστήριο Δημιουργικής Έκφρασης ΦΤΕΡΟ
Εκπαιδευτική δράση σε σχέση με τον κύκλο της ζωής
Από το 2009 ξεκίνησε τη λειτουργία της η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΦΤΕΡΟΥ ένας υπέροχος χώρος πρασίνου μέσα στο κέντρο της πόλης με ψηλά δέντρα και «άρωμα» παλιάς Αθήνας. Στον κήπος αυτός μας ανοίγει συνεχώς καινούργιους δρόμους και δίνει μια δημιουργική διέξοδο στα παιδιά να έρθουν λίγο πιο κοντά στη φύση.
Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών προϊόντων σε μικρή κλίμακα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, την δημιουργία σπορείου καθώς και μιας μικρής τράπεζας σπόρων.
Η προσπάθεια αυτή έχει σαν στόχο την μύηση των παιδιών στον θαυμαστό κύκλο της ζωής, στην διαδικασία της φροντίδας της καλλιέργειας καθώς και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την διαδικασία παραγωγής της τροφής και σχετικά με τις ιδέες της αλληλέγγυας και εναλλακτικής οικονομίας. Επίσης, στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να συμμετέχουμε στη διάδοση του μηνύματος της διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών μέσω της συλλογής και ανταλλαγής των σπόρων.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ FRINGE
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ιδιαίτερα στην πόλη, μας απομακρύνει από την φύση, από την επαφή με τον κύκλο της ζωής και εν τέλει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο σπόρος ως πρωταρχικό κύτταρο ζωής και η διατήρηση της παραδοσιακής «γνώσης» της Ελληνικής υπαίθρου παίρνουν σήμερα μια πραγματική αλλά και συμβολική διάσταση. Πάνω σε αυτές τις ιδέες το Εργαστήριο ΦΤΕΡΟ συμμετέχει στο FRINGE FESTIVAL με :
- Μια performance από την ομάδα Δημιουργικής Κίνησης που δίνει από την πλευρά των παιδιών μια εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας.
- Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στο “ταξίδι του σπόρου» .Πρόκειται για ένα «ταξίδι» με πολλούς σταθμούς και δύσκολες δοκιμασίες όπου μέσα από το παιχνίδι, με έναν βιωματικό τρόπο, τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σχετικά με την αξία της διάσωσης και ανταλλαγής των σπόρων, της αλληλοβοήθειας και της ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών χωρίς χρήματα. Όσα παιδιά ολοκληρώνουν θα κερδίζουν έναν θησαυρό: μερικούς σπόρουs για να φυτέψουν.
- Παράλληλα τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν μια τεχνική διατήρησης και φύτευσης κατασκευάζοντας σβώλους από χαρτοπολτό και σπόρους αλλά και να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός ομαδικού εικαστικού έργου.
Η συμμετοχή του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΤΕΡΟ επιθυμεί να συμπεριλάβει και τη συνεργασία με την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτη» η οποία θα δωρίσει τους σπόρους και θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις δράσεις της στους τομείς της συλλογής & διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών καθώς και της ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.
Συντελεστές
- Η ομάδα Δημιουργικής Κίνησης του Εργαστηρίου ΦΤΕΡΟ - Διδασκαλία - Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Δαραμάρας .Συμμετέχουν: Βασιλική Καλαβέσιου, Λυδία Καβαλάρη, Ορφέας Δαραμάρας, Μυρτώ Παπαναστασάτου
- Το "ταξίδι του Σπόρου" σχεδίασαν οι εμψυχωτές του εργαστηρίου ΦΤΕΡΟ - Επιμέλεια Αγγελική Παπαδημητρίου
- Εικαστική Δράση - Επιμέλεια Χριστίνα Τσινισιζέλη, Λυδία Κολλάρου
Σε όλες τις δράσεις συμμετέχουν ενεργά όλα τα παιδιά απο το ελεύθερο κοινό