Φεστιβάλ Ψηφικαού Κινηματογράφου Αθήανς

Φεστιβάλ Ψηφικαού Κινηματογράφου Αθήανς

Κινηματογράφος / Video Art

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας καθιερώνει έναν τόπο συνάντησης Δημιουργών και Θεατών του κινηματογράφου, με προβολές και άλλες εκδηλώσεις, σε κινηματογραφικές αίθουσες και πολιτιστικούς χώρους, που προσφέρονται για το διάλογο του κοινού με δημιουργούς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτό-χρονα πετυχαίνει ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι το Φεστιβάλ  χαρακτηρίζεται πρωτοπο-ριακό, καθώς ανατρέπει το σύνηθες να φτάνουν στη χώρα μας οι διεθνείς εξελίξεις αρκετές δεκαετίες μετά από ότι στις άλλες χώρες.

Το 1ο Φεστιβάλ (2011), προωθώντας την ιδέα του Ψηφιακού Κινηματο-γράφου περιλάμβανε ταινίες μυθοπλα-σίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχε-δίων  πειραματικές και  video art, που δημιουργήθηκαν με την χρήση των νέων ψηφιακών μέσων. Στο πρώτο Φεστιβάλ οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις εκατόν πενήντα. Η ποιότητα των ταινιών και η δημιουργικότητα των σκηνοθετών ήταν μια απάντηση στην συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα και μια αχτίδα ελπίδας για την ανανέωση θεσμών που προσπαθούν να κρατή-σουν τους δημιουργούς δέσμιους.

Η Πολιτιστική Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ, δια-θέτοντας μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση Καλλιτεχνικών Δρώμενων, Φεστιβάλ, Θε-ατρικών Παραστάσεων, Κινηματογραφι-κών Παραγωγών και Τηλεοπτικών Εκπομπών και ιδεολογικό υπόβαθρο, τασσόταν υπέρ της απελευθέρωσης του κινημα-γραφικού μέσου και η διοργάνωση του Φε-στιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου ήταν έ-να καθοριστικό βήμα. Το Φεστιβάλ ξεκί-νησε σε μια εποχή που οι χρηματοδοτήσεις από όλους ήταν δύσκολες,

αυτό ωστόσο δεν πτόησε τους διοργανωτές που έκαναν το καλύτερο δυνατό πιστεύο-ντας ότι η επιμονή τους και  η καλλιτεχνική τους προσέγγιση θα έκανε την ποιοτική διαφορά, καθώς έβρισκε εφαρμογή στο ξεκίνημα ενός Φεστιβάλ που διοργανωνόταν από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες. Πράγματι η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και οδήγησε το Φεστιβάλ πέρα από τα όρια που είχαν αρχικά προβλεφτεί. Πολυάριθμες συμμετο-χές, καλές ταινίες, υποστήριξη από τα ΜΜΕ, ανταπόκριση του καλλιτεχνικού χώρου και απρόσμενες αιτήσεις για συμμετοχή ξένων ταινιών ήδη από το πρώτο Φεστιβάλ που δεν ήταν ακόμη επισήμως Διεθνές.

Το 1o Φεστιβάλ, διάρκειας τριών ημερών,  διεξήχθη 7, 8 & 9 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στον πολυχώρο 8ΔΥΤΙΚΑ.

  1. ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ σε καταξιωμένους Έλληνες Σκηνοθέτες, όπως στον μεγάλο Σκηνοθέτη Γιάννη Λάμπρου και σε Βραβευμένες ταινίες Διεθνών Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπως το Wildlife Vassa International Nature Film Festival, το Camera Zizanio, το Artfools Video Festival, το ANIMFEST, το BIGBANG καθώς και
  2. Άλλες Παράλληλες Εκδηλώσεις όπως: α) Παρουσίαση έργων ΒΙΝΤΕΟΤΕΧΝΗΣ του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ (επιμέλεια: Βίκη Μπέτσου, Λέκτορας ΑΣΚΤ), β) Έκθεση Ζωγραφικής με σφαιρική παρουσίαση της δουλειά του καθενός από τους: Γιάννη Στεφανάκι, Βαρβάρα Σπυρούλη, Βασιλική Κάππα.

    Μετά την ολοκλήρωση του 1ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου πραγματοποιή-θηκαν  προβολές  των βραβευμένων ταινιών στην τηλεόραση σε άλλες πόλεις και στον πολυχώρο ΠΙΝΟΚΙΟ, στον οποίο οργανώθηκαν προβολές  που διήρκεσαν ολόκληρο το χειμώνα και γνώρισαν μια διαρκώς ανανενούμενη ανταπόκριση από το κοινό.

    Tο 2o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας άπλωσε τις φτερούγες του πάνω από την πόλη της Αθήνας από τις 25 Μαίου 2012 μέχρι και 3 Ιουνίου και ξεκίνησε το κινηματογραφικό του ταξίδι προβάλλοντας ταινίες και πραγματοποιώντας αφιερώματα σε Φεστιβάλ της Ελλάδας της Ευρώπης και της Κίνας. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 200 και το Φεστιβάλ αναπτύχθηκε σε οκτώ χώρους με προβολές του Πληροφοριακού μέρους, και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με προβολές του Διαγωνιστικού μέρους, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις από δέκα εικαστικούς καλλιτέχνες, ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο σκηνοθέτη  Νίκο Νικολαίδη, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και πολλά παράλληλα δρώμενα.

    Το International Wild film Festival Vaasa Finland φιλοξενήθηκε για δεύτερη χρονιά από το Φεστιβάλ, ενώ για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε το 4th Ya'an Panda Animal&Nature Film Festival in Ya'an China, από τη μακρινή Κίνα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αφιερώματα στα Φεστιβάλ Κάμερα Ζιζάνιο και Artfool Video Festival. Το 2ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας  πρόβαλε, σε όλες τις κατηγορίες του, πάνω από 100 ταινίες μεταξύ των οποίων 40 πρεμιέρες, δίνοντας την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να έρθει σε επαφή με το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

  3. Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου Φεστιβάλ Κινηματογράφου η επιτυχία συνεχίστηκε με τη διοργάνωση προβολών των Βραβευμένων Ταινιών σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό.

     

  4. Στην Κέρκυρα, Διήμερο προβολών
  5. Στην Πτολεμαϊδα 
  6. Στη Θεσσαλονίκη (στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη εκδήλωση μέχρι τον Ιούνιο)
  7. Στην Κοζάνη, Διήμερο
  8. Στα Τζουμέρκα, στα πλαίσια του TZOYMERKA ART FESTIVAL
  9. Στην Αθήνα στnν αίθουσα προβολών του NIXON
  10. Στην Αθήνα στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο
  11. Στα Γιάννενα προγραμματισμένη για το Ιούνιο

 

Επίσης πραγματοποιήθηκαν προβολές

 

  • Στη Φινλανδία, Διήμερο
  • Στην Εσθονία Τριήμερο
  • Στην Αγγλία πραγματοποιήθηκε μία προβολή και ακολουθεί μία δεύτερη
  • Στο Τόκιο προγραμματισμένη για τον Ιούνιο
  • Στην Κίνα για το τέλος τέλος καλοκαιριού

Παρακάτω παρατίθενται διαδικτυακοί σύνδεσμοι σε οπτικοακουστικό υλικό που αφορά στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ. Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.shortfilmfestival.gr

καθώς και να αναζητήσετε επιπλέον υλικό, δημοσιεύσεις και τρέιλερ των ταινιών πληκτρολογώντας σε μεγάλες μηχανές αναζήτησης  πχ GOOGLE τη φράση Φεστιβάλ Ψηφιακού Φεστιβάλ Αθήνας 1ου ή 2ου

 

Παρακολουθείστε την παρουσίαση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ

 

http://www.dailymotion.com/video/xjwuvi_net-ert-1st-digital-short-fillm-festival-in-athens_news

 

Παρακολουθείστε το τηλεοπτικό σποτ του 1ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

http://www.youtube.com/watch?v=nrS-ms1UWdo

 

Παρακολουθείστε το τρέιλερ από το 2ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

 

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=2XdA23ukhgo&NR=1

 

Συνέντευξη στα αγγλικά της Διοργανωτικής Επιτροπής

 

http://www.dailymotion.com/video/xr86q4_athens-digital-film-festival-2y-yyyyyyyy-yyyyyyyy-yyyyyyyyyyyyyy-yyyyyy_creation#.UXNHNqI9OCM

 

Παρακολουθείστε την Τελετή Βράβευσης του 2ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

 

http://www.dailymotion.com/video/xrbewq_yyyyyyy-2yy-yyyyyyyy-yyyyyyyy-yyyyyyyyyyyyyy-yyyyyy_creation#.UXNFVqI9OCM

 

Παρακολουθείστε την Τελετή Βράβευσης του 1ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας

 

http://www.dailymotion.com/video/xju3gk_1y-yyyyyyyy-yyyyyyyy-yyyyyyyyyyyyyy-yyy-yyyyyy-tyyyyy-yyyyy_creation#.UXNG8aI9OCM

 

 

Διοργάνωση

Κινηματογραφική Εταιρεία ΚΟΥΙΝΤΑ  www.kouinta-production.gr

 

Σχολή καλών Τεχνών L. A Theater  www.latheater.gr

Partner International Nature Film Festival of Vaasa

  1.  

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας καθιερώνει έναν τόπο συνάντησης Δημιουργών και Θεατών του κινηματογράφου, με προβολές και άλλες εκδηλώσεις, σε κινηματογραφικές αίθουσες και πολιτιστικούς χώρους, που προσφέρονται για το διάλογο του κοινού με δημιουργούς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτό-χρονα πετυχαίνει ευθυγράμμιση της σύγχρονης κινηματογραφικής πραγματικότητας στην Ελλάδα με τις μεγάλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ως προς τον Κινηματογράφο, ο οποίος σταθερά βαδίζει προς την Ψηφιακή του Εποχή, έτσι το Φεστιβάλ  χαρακτηρίζεται πρωτοπο-ριακό, καθώς ανατρέπει το σύνηθες να φτάνουν στη χώρα μας οι διεθνείς εξελίξεις αρκετές δεκαετίες μετά από ότι στις άλλες χώρες.