ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Άλλο: επιστήμη, τεχνολογία, multimedia, λογοτεχνία, σεμινάρια κλπ

Στις αρχές του 1988 μια ομάδα συναδέλφων από το χώρο της ψυχικής υγείας και της τέχνης αρχίσαμε να συναντιόμαστε με σκοπό να δώσουμε μορφή σε μια ιδέα. Η ιδέα αφορούσε τη δημιουργία ενός χώρου που θα πάντρευε την τέχνη με την ψυχοθεραπεία. Έτσι δημιουργήθηκε το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (ΚΤΨ). Η νομική του ταυτότητα αποφασίστηκε να είναι η σε μη Κερδοσκοπική βάση επιστημονική Εταιρεία με σκοπό την έρευνα, την εφαρμογή και τη διάδοση της τέχνης σαν μέσο έκφρασης, ανάπτυξης και θεραπευτικής βοήθειας. Η φιλοσοφία του Κέντρου βασίζεται στο «ένας άνθρωπος δημιουργικός είναι ένας ευχαριστημένος άνθρωπος».

Phone: 2106710346
Address:

Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας

Καλομενοπούλου 9 Νέο Ψυχικό

Τηλ:210 6710346 Fax 210 6747830

www.art-therapy.gr

Αρχικός στόχος μας ήταν η οργάνωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος μεταπτυχιακού επιπέδου, το οποίο θα προσέφερε κατάρτιση και ειδίκευση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία σε επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας και της τέχνης (ψυχολόγων, ψυχιάτρων, εικαστικών θεραπευτών κ.τ.λ.). έτσι δημιουργήθηκε το τετραετές πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή λειτουργεί και το οποίο είναι αντίστοιχο με αυτά των Πανεπιστημίων της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Συγκεκριμένα, τα ακαδημαϊκά πρότυπα που παρέχει έχουν πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Ψυχοθεραπείας (European Association of Psychotherapy- E.A.P.), στον οποίο το Κ.Τ.Ψ είναι πλήρες μέλος και στους πτυχιούχους δίδεται το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ψυχοθεραπείας (ECP). Η σπουδή στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία, βοηθά τους εκπαιδευθέντες να κατανοήσουν την κλινική εφαρμογή της σε διάφορα θεραπευτικά πλαίσια και με ποικιλία περιπτώσεων όπου η δημιουργία των εικόνων παίζει κεντρικό ρόλο στα πλαίσια της θεραπευτικής σχέσης.

Επόμενος στόχος ήταν η λειτουργία θεραπευτικού τομέα που θα χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της Εικαστικής προσέγγισης στην Ψυχοθεραπεία με άτομα και ομάδες, ενήλικες, παιδιά, εφήβους, ζευγάρια και οικογένειες, καθώς και η έρευνα σε θέματα δημιουργικότητας για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ψυχικής υγείας. Κάθε χρόνο εκπαιδευόμενοι από το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας παρέχουν εθελοντική εργασία σε νοσηλευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, ψυχιατρικά πλαίσια αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα με σκοπό την την εφαρμογή και τη διάδοση της τέχνης σαν μέσο έκφρασης, ανάπτυξης και θεραπευτικής βοήθειας.


Συμμετέχει στο Athens Fringe Live με το:

Τι θα γινόταν εάν… ;Εγώ και Εσύ…

Άλλο: επιστήμη, τεχνολογία, multimedia, λογοτεχνία, σεμινάρια κλπ
Venue: Τεχνόπολις
Date: Sat, 2012-06-30
Τι θα γινόταν εάν… ;Εγώ και Εσύ…

Η τέχνη είναι ένα ευρύ πεδίο συνάντησης εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, όπου οι συμμετέχοντες  με την εικαστική τους δραστηριότητα, δημιουργούν και κατασκευάζουν έναν νέο τόπο συνδιαλλαγής και επικοινωνίας, διαφορετικό κάθε φορά. Η δημιουργική διαδικασία χτίζει ένα λεξιλόγιο συμβολικής επικοινωνίας, το οποίο αποτελεί και το μονοπάτι, όπου στην εικαστική θεραπεία,  θεραπευτής και θεραπεύομενος συναντούνται σε κοινό τόπο, το εικαστικό έργο.
Τόσο στην ίδια την τέχνη, όσο και στην εικαστική θεραπεία, ο χώρος αυτός μοιάζει σαν μια μαγική εικόνα συνεύερσης με άπειρες παραλλαγές και δυνατότητες. Σε αυτόν τον μυστηριακό, όσο και απτό-χειροπιαστό χάρτη και κόσμο σχέσεων και συναντήσεων, όλα είναι εφικτά και απρόβλεπτα. Το γέλιο, η συγκίνηση, η χαρά, η έξαψη, η περιέργεια, το απρόβλεπτο, η απόλαυση, το δημιουργικό χάος, η ανακουφιστική παύση, η ορμή, η αυθεντικότητα και η αλλαγή .
Τι θα γινόταν εάν … ;
• Εγώ και Εσύ… ακολουθήσουμε την παρόρμηση και το κάλεσμα της στιγμής μέσα από το παιχνίδι και το «τυχαίο» ;
• Εγώ και Εσύ… ιχνηλατήσουμε το ταξίδι μας από το προσωπικό στο διαπροσωπικό ;
• Εγώ και Εσύ… αποφασίσουμε και επιλέξουμε τις θέσεις μας και τις σχέσεις μας μέσα στον χώρο ;
• Εγώ και  Εσύ… αγκαλιάσουμε με το βλέμμα το έργο μας, μέσα από την καινούρια ματιά της κοινής μας εμπειρίας ; 

 

«Μπορούμε να πούμε ότι η τέχνη είναι
 – και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο-
 ο εξωτερικευμένος χάρτης του εσωτερικού εαυτού μας .»
Peter London.

Creative Team

Τρίμη Αντιγόνη

Σωτηρίου Τζούλια